Kako nastaniti dva ali celo tri otroka v eno majhno sobo? Najbolj razumna rešitev je pograd.

Eden izmed najbolj priljubljenih načinov za prihranek prostora v majhnih notranjosti otroških sob je pograd za otroke.

Pogradi omogočajo uporabo iste površine dvakrat ali celo trikrat, saj omogočajo dva ali tri ležišča, katera praktično zasedejo prostora za zgolj eno posteljo ali nekoliko več – odvisno od izbranega modela postelje. Hkrati pa ta otroška postelja predstavlja sanje skoraj vsakega otroka.

pogradi za več otrok

Glede na to, da trg trenutno ponuja zelo širok izbor postelj z zanimivim dizajnom in lahko izbirate med različnimi vrstami pogradov, skorajda ni možnosti, da za otrokove želje, pričakovanja in potrebe ne bi našli najbolj ustrezne otroške postelje.

Ne bo le prihranil prostora v stanovanju, ampak bo postal tudi poudarek notranjosti.

Značilnosti pogradov

Pogradi za otroke imajo značilnosti po katerih se močno razlikujejo od drugih otroških postelj. Mednje sodi tudi zanimiv dizajn – ergonomski dizajn, funkcionalnost in varna zasnova. Poleg tega jih imajo otroci zelo radi in so večnamenski.

pogradi za otroke se razlikujejo od otroških posteljic.

Četudi morda imate enega otroka, ni razlog, da mu ne bi privoščili pograda. Ponoči bo morda želel spati na zgornji postelji, podnevi pa mu bo spodnja služila kot prostor za igro, počitek branje ali druge aktivnosti. Res pa je, da se za pograde najpogosteje odločajo starši dveh otrok.

Imajo tudi druge značilnosti, ki so lahko za izbiro zelo pomembne in sicer gre predvsem za varnostne ukrepe. Kakšne so stopnice, je postelja brez ostrih vogalov, brez štrlečih elementov in ima ustrezna varovala.

Nekatere postelje še zagotavljajo dodatno ležišče, torej, poleg standardnih dveh, še tretje. Gre za dodatno izvlečno spalno površino, ki je idealna rešitev predvsem za velike družine. Na voljo pa so tudi modeli, ki jih je kasneje mogoče sestaviti v dve ločeni postelji, kar je uporabno predvsem takrat, ko otroci odrastejo.

Različni modeli pogradov

Obstajajo različni modeli pogradov. Najbolj uporabni in priljubljeni so:

-         dve postelji enake širine.

-         Dve postelji različnih širin. Spodnja postelja je širša, zgornja postelja je ožja. Ta vrsta pograda zavzame nekoliko več prostora.

-         Zgoraj postelja, kavč spodaj. Spodnja postelja je običajno zložljiva in ponoči konstrukcijo razpremo, čez dan jo zložimo in uporabimo kot kavč. Večnamenska uporaba je izredno praktična in hkrati prihrani prostor.

-         »Podstrešje«. To je model s spalnim prostorom zgoraj in igralnim spodaj. Zelo praktična izbira, predvsem za predšolske otroke, kateri se še veliko igrajo.

-         Model postelje z mizo. Zgoraj je prostor za spanje, spodaj je pa miza. Običajno ima še več dodatnih predalov za razne potrebščine otroka.

Tako kot ostale postelje za otroke, se tudi otroški pogradi lahko razlikujejo po dizajnu,  barvi in materialu iz katerih so izdelani.

Dodatne prednosti pogradov

-         Imajo odlično lastnost, da zavzamejo malo prostora, kar je zelo pomembno za lastnike majhnih stanovanj.Dvonadstropno pohištvo zavzame toliko uporabnega prostora kot standardno enonadstropno pohištvo.

-         Še en plus je prihranek denarja. En pograd bo stal manj kot dve ločeni postelji, funkcionalnost izdelka pa se ne bo zmanjšala.

-         Ustrezna izbira pograda omogoča, da organizirate hkrati ne le spalni prostor, ampak tudi otroško delovno mesto ali prostor za igranje.

-         Otroci bodo večkrat na dan plezali na zgornje nadstropje postelje, kar pomeni, da bodo hkrati tudi vadili in gre za odlično fizično aktivnost.

-         Spanje več otrok pomeni tudi boljšo komunikacijo med njimi.

-         Kreativna zasnova, nad katero so navdušeni predvsem otroci in bo morda to najboljša spodbuda za samostojno spanje.

-         Pograd je edinstvena kombinacija zabavnega in praktičnega pohištva.

Dejavniki pri izbiri postelje / pograda

Pri izbiri ustreznega modela izhajajte iz tega, za koga in za kakšen namen bo postelja.

-         Ali posteljo kupujete za enega ali za več otrok?

-         Želite le spalni prostor, ali tudi igralni, morda delovno mizo? Funkcionalnost je pri izbiri izredno pomembna.

-         Ali potrebujete dodatni predal?

-         Katero velikost potrebujete?

-         Kateri je prednostni material?

-         Kako dolgo naj bo postelja uporabna?

Če želite kupiti posteljo, katera bo ustrezala vsem kriterijem varnosti in udobja, morate upoštevati material postelje, kakovost montaže, zaščitne elemente in druge možnosti izbire.

Ko govorimo o materialu, če lahko - poskrbimo za okolju prijazno izbiro, najbolj trajen bo naravni les. Ta prenese tudi večje obremenitve, ni podvržen koroziji in so lesene postelje izredno varne otroške postelje.

Za kakovost montaže smo običajno odgovorni kar sami oziroma oseba, ki pohištvo sestavlja. Vsi deli postelje se morajo tesno prilegati drug drugemu, elementi morajo ostati negibni, ne sme biti nihanja, razpok in drugih deformacij, katere bi lahko ogrozile varnost otroka.

Druge možnosti nam omogočajo tudi izbiro modelov večje ali manjše nosilnosti. Pomembno je upoštevati nosilnost, ki je navedena s strani proizvajalca.

Prednost dajte kakovostnim izdelkom, tudi zaupanja vrednim blagovnim znamkam (pri proizvodnji jih vodijo patentirani standardi in tehnologije).

 otroške sobe za vsak žep in okus.

Zaključek

Izbira kompletne otroške sobe je morda lažja od izbire pograda, saj ga pogosto kupujemo za dva ali več otrok. Poskrbeti je treba, da se z izbiro strinjata ali strinjajo oba/vsi otroci hkrati. Kadar je ta namenjen enemu otroku, bo izbira veliko enostavnejša.

Najprej je torej potrebno opredeliti lastne potrebe oziroma potrebe otroka. Sledi meritev prostora, katerega imate na voljo za posteljo. Ne pozabite upoštevati tudi višino stropa. Namreč, da se izognete poškodbam, med pogradom in stropom mora biti najmanj 60 cm prostora.

Temu sledi potem opredelitev funkcionalnosti – katere potrebe otroka mora izpolnjevati? Je dovolj eno ležišče, obvezna sta dva, ali tri? Želite izvlečno ležišče, mizo, igralni prostor, ipd?

Nenazadnje, izberite tudi pravi material in slog.

Ne pozabite na kakovostno in ustreznih dimenzij vzmetnico, katera ima bistveno vlogo za udoben spanec.

Vzemite si čas in se mirno seznanite s ponudbo, ter se odločite za najprimernejšo posteljo.