Kdaj je čas za pograd?

 

Pri nakupu otroške opreme, bodisi pohištva ali kateregakoli drugega kosa za otroka, je seveda nujno upoštevati tako otrokovo starost, kakor tudi pripravljenost za uporabo določene opreme. Tako je seveda nesmiselno, da bi dojenčku kupili pograd za otroke. Ali pa morda najstniku otroško posteljo. Torej, kdaj so pogradi zanimivi? Oziroma, kdaj so otroški pogradi pravšnja izbira?

 otroški pogradi velika izbira v otroški trgovini mali vragci

Spalna mesta za otroke je treba občasno posodabljati, zato bo otrok prej ali slej potreboval še eno posteljo. Zamenjavo pohištva je treba izvesti v naslednjih primerih:

 

-         Otrok odraste

Ta proces je naraven in neizogiben, zato je od trenutka rojstva otroka treba načrtovati zamenjavo postelje v nekaj letih.

 

-         Otrokova višina ali teža se je močno spremenila

V tem primeru bo pred prehodom v naslednjo starostno stopnjo potrebna menjava postelje. Izbira pohištva na podlagi standardnih meril je lahko precej tvegana, zato se morate osredotočiti na posamezne parametre: če se otrok hitro raztegne, morate njegovi višini dodati vsaj 30-35 cm in širini od 15 cm.

 

-         Otroku je neprijetno

Nevšečnosti lahko povzroči ne le sprememba teže in višine, temveč tudi subjektivni razlogi – zaradi visokih bokov ne more sam v posteljo, nizko vzglavje mu ne omogoča udobja ali zaradi preveč aktivne igre v sobi, pogosto zadene kose pohištva. V tem primeru je pomembno, da čim prej izberete model glede na individualne potrebe otroka, sicer bo slaba kakovost spanja vplivala na njegovo počutje.

 

-         Postelja poškodovana

Če se na trupu ali podstavku pojavijo zlomi in razpoke, se deli ležišča zrahljajo ali odpadejo je zamenjavapotrebna čim prej, predvsem iz varnostnih razlogov.

 

Torej, kdaj pa lahko rečemo, da je čas za pograd za otroke?

Četudi morda ne izpolnjujemo niti enega zgornjega parametra in v kolikor imamo doma dva otroka, ki sta skupaj v svoji sobi in starostno ustrezata pogradu, je seveda tudi to razlog, da se odločimo zanj. Namreč, ta bo popolnoma funkcionalno uredil prostorsko stisko. Namesto, da iščemo prostor za kar dve postelji v enaki sobi, to rešimo prav s pogradi. Ker so otroški pogradi za otroke na voljo v različnih dimenzijah, oblikah in barvnih kombinacijah, se bo zagotovo našel tudi takšne, ki bo izpolnil pričakovanja naših najmlajših.

 velika izbira pogradov za otroke

Poleg že omenjenih prednosti pogradov, jih naštejmo še nekaj.

 

-         Med prednostmi pograda je njegova cena v primerjavi z nakupom dveh ločenih postelj, kar vam omogoča, da prihranite denar.

-         Otroci bodo zagotovo cenili dvonadstropno posteljo, saj marsikdo rad spi na vrhu! Takšna postelja je lahko tudi odličen igralni prostor.

 

-         Vedno več staršev pri urejanju otroške sobe poskuša izbrati pograd za otroke. Na vrhu je lahko nameščen spalni prostor, na dnu pa je prostor za delo, igro ali shranjevanje stvari. Lahko pa so otroški pogradi resnično le postelja z dvema ležiščema.

Na podlagi zgoraj navedenega lahko ločimo pravila, ki jih je treba upoštevati pri nakupu pograda:

-         To mora biti dovolj stabilna in zanesljiva konstrukcija s trdno podlago.

-         Spalni prostor mora poleg teže otroka, vzmetnice, posteljnine vzdržati težo odrasle osebe.

-         Zgornji nivo mora biti opremljen s stranicami. Pomagale bodo zaščititi otroka pred padcem iz drugega nadstropja postelje.

-         Prisotnost nezaprtih ostrih vogalov, štrlečih pritrdilnih elementov je nesprejemljiva.

-         Stopnice morajo biti udobne.

-         Pograd mora biti v harmoniji z notranjostjo otroške sobe, da bo otrokom všeč.