Izbira vozička je vedno težka, še posebej, če je prvi otrok v družini.V prodaji je veliko modelov vozičkov, med katerimi se zlahka zmedejo tudi izkušeni starši.

Starši se z vprašanji o izbiri primernega vozička začnejo ukvarjati že dolgo pred rojstvom otroka, saj je na trgu ogromno raznovrstnih otroških vozičkov. In tako je tudi prav,da se vnaprej seznanite s ponudbo,glede na to, da se razlikujejo po tehničnih vidikih in cenah.

Otroški vozički so zelo različni (razlikujejo se po namenu in tudi po barvah, blagovni znamki in funkcionalnosti, dizajnu, itd.). Nekatere vozičke lahko uporabljate le do določene starosti otroka, druge se po potrebi enostavno preoblikuje. Današnja izbira je resnično ogromna in so tako na voljo potovalni vozički, vozički za dvojčke, vozičkiza trojčke, vozički s tremi kolesi in številni drugi.

otroški vozički najvišje kakovosti

Sestava otroškega vozička

Otroški vozički so sestavljeni univerzalno, iz konstrukcije, nosilke (globoke košare), športnega dela, nekateri kompleti vključujejo tudi lupinico ali avtosedež za skupino 0-13kg. Najbolj priljubljena modela sta 2v1 in otroški vozički 3v1. Ta zasnova omogoča uporabo vozička otrokom od rojstva pa nekje do treh let starosti. Vse bolj priljubljeni pa postajajo tudi otroški vozički 4v1.

Na konstrukcijo ali okvir vozičkalahko namestimo druge dele in se tako spreminja koncept samega vozička.

Nosilka ali globoka košara se uporablja za otroke od rojstva do 6 mesecev starosti.Imajo značilen, prepoznaven in klasičen dizajn. Njihovo priročnost primerjamo z zibko.

Otroški vozičkiimajo snemalno športno enoto, katero lahko enostavno namestimo na konstrukcijo. Uporabna je po dopolnjenih 6ih mesecih otrokove starosti in je običajno njihova nosilnost odvisna od izbranega modela (15, 20, 22 ali več kilogramov). 

V kolikor voziček vključuje tudi avtosedež oziroma lupinico, je seveda ta možnost dobrodošla in vam začetnega avtomobilskega sedeža ni potrebno posebej kupiti.

vozički proizvajalca kinderkraft ugodno

Kako izbrati pravi voziček?

Ker je rojstvo otroka dolgo pričakovan dogodek za vso družino se mnogi na to začnejo pripravljati že veliko prej. Mame poskušajo upoštevati vse možnosti, da bi otroku zagotovile maksimalno udobje že od prvih dni življenja in hkrati s pravo izbiro otroške opreme olajšati svoje naloge. Tako postane izbira vozička izredno pomembna.

Pri izbiri je najprej potrebno opredeliti potrebe, saj bo izbira odvisna tudi od vašega življenjskega sloga. V katerem letnem času bo voziček najbolj uporaben, ali potujete pogosto, ipd. Večina staršev se seveda odloči za večnamenske vozičke, pavendar nimajo vsi enakih potreb.

Pomembna je tudi velikost vozička, ki je običajno odvisna od širine koles. Boste lahko voziček nemoteno peljali po hodniku, v dvigalo, ipd. Ga je možno zložiti in kako enostavno je to. Ali bo zložen enostavno zapolnil prostor prtljažnika avtomobila?Velikost vozička je vsekakor ključna, tako da ne pozabite na mere.

Kakšni so ročaji? Morda celo možnost prilagajanja višine ročajev?

Ali lahko športni del namestite v obe smeri vožnje? Torej, kadar je otroku dolgčas, ko se pelje v nasprotni smeri vožnje, lahko sedež enostavno obrnete, da opazuje okolico?

Kakšna so kolesa vozička? Od velikosti koles bo odvisna okretnost vozička in tudi funkcionalnost. Majhna kolesa omogočajo enostavno gibanje in upravljanje, voziček pa je lahek. Ni pa voziček z majhnimi kolesi primeren za zimske sprehode in razgibane površine. V tem primeru bodo morda gumijasta kolesa bolj primerna rešitev. Morda želite vrtljiva kolesa, ki so tudi izredno praktična?

Ne pozabite tudi zavorne funkcije. V zadnjem času je vse več modelov z ročno funkcijo zaviranja, kar je velikokrat zelo priročno. Sicer pa so nekateri vozički opremljeni s funkcijo zaviranja dveh koles hkrati ali pa vseh naenkrat.

Kakšen je okvir vozička? Izberite model z lažjim in močnim okvirjem, saj bo zagotavljal stabilnost in zanesljivost, ne glede na to, ali je nameščena globoka košara ali pa je v uporabi športni voziček.

Prisotnost amortizerjev bo vplivala tudi na samo udobje v vozičku. Nenazadnje tudi na stabilnost.

Katere dodatke ima voziček? Je to mreža proti komarjem, nadstrešek, dežna prevleka, opora za noge, pladenj, nakupovalna košara, previjalna torba, muf za mamo in drugi dodatki.

Nenazadnje, glede na pestrost ponudbe in različen dizajn, so na voljo resnično zanimivi in izvirni otroški vozički. Ne samo, da se bo razlikovala barva globoke košare in športnega dela, na voljo so vam tudi različne barve okvirjev in drugi posebni detajli otroških vozičkov. Predvsem priznane blagovne znamke nudijo možnost izbire med posebnimi modeli.

Otroški voziček je treba izbrati še posebej previdno, saj bo otrok v njem preživel veliko časa. Prvi pogoj je udobje in varnost. To pomeni, da mora biti tako globoka košara, kakor tudi vozički marele udobni. Za otrokovo hrbtenico je pomembno, da je dno globoke košare enakomerno in čvrsto. Material globoke košare pa naj bo zračen, hipoalergen. Odlično je, v kolikor je možnost pranja in se določeni deli lahko v te namene odstranijo in znova enostavno pritrdijo.

Sicer majhna a zelo praktična podrobnost je mrežasto ali prozorno okence na zadnji strani. To omogoča mami, da otroka opazuje, brez da bi morala okoli vozička.

Ne smemo pozabiti tudi nase. Priročni dodatki bodo več kot odlična pomoč v marsikateri situaciji. Na primer, previjalna torba, ki je vsekakor skorajda nuja. V primeru, da ste z otrokom na sprehodu pozimi, poskrbite tudi za muf, saj bo učinkovito zaščitil vaše roke pred mrazom.

Nastavljiva opora za noge je dodatna prednost. Še bolje pa, če imajo vozički tudi toplo ogrinjalo za otroške noge. Ali pa morda posebej dokupite tople spalne vreče za voziček? Te so velikokrat univerzalne in se odločite zgolj na podlagi videza in materiala.

Barva vozička je odvisna le od vašega okusa.

otroški vozički 3v1 največja izbira v sloveniji

V kolikor ima sedež togo hrbtišče in več možnosti položajev (ležanje, sedenje, spanje), toliko bolje.

Za varnost skrbijo tudi pasovi in varnostna ograja. Ti otroku onemogočajo zdrs iz vozička.

Zaključek

Pri izbiri otroškega vozička je zelo pomembno biti pozoren na kakovost izdelave, materiale in oblikovne značilnosti. Sodobni proizvajalci ponujajo vozičke za vsak okus. Srečujemo jih v različnih barvah in so primerni za različne namene. Tako je tudi razpon cen zelo velik.

Otroški vozički običajno izpolnjujejo zahteve visokih svetovnih standardov kakovosti in varnosti. Katere blagovne znamke voziček izbrati je odvisno od proračuna in preferenc staršev. Priporočamo, da izberete voziček z lastnostmi za zadovoljevanje potreb, zagotavljanje varnosti in udobja otroku, hkrati pa naj premočno ne oteži družinskega proračuna.