Starševstvo zahteva mnogo več kot le skrb starša za varnost otrok. Hkrati se od nas zahteva in to tudi pričakujemo sami od sebe, da poskrbimo za otrokovo dobro počutje in udobje. Na razne načine skrbimo za dobrobit svojih otrok in jim kupimo vse tisto, za kar menimo, da bo imelo dober vpliv nanje. Kadar pa je govora o spanju, pa se zavedamo, kako so nekatera obdobja otroštva precej bolj zahtevna. Na primer, prehod otroka iz otroške posteljice v posteljo. Izbiramo med različnimi posteljami in iščemo takšno, ki bi popolnoma poskrbela tako za udobje otroka, da je kakovostna in varna, hkrati pa se bo otroku dopadla. V zadnjem času, zelo priljubljeni pogradi zagotavljajo vse dejavnike.

pogradi za dobrobit vaših otrok

Ste morda pomislili, da bi pograd za otroke bil najustreznejša rešitev? Preden se zanj odločite, pa boste morali pregledati malo morje ponudb različnih pogradov. Še nedolgo nazaj so bili na voljo le klasični pogradi, danes pa so na voljo tako posebni, funkcionalni in praktični, da se ne morete odločiti, kateri bi bil najbolj uporaben.

Najprej spregovorimo o samih pogradih. Namreč, nekoč so se nakupovali predvsem, zaradi prostorske stiske in boljše organizacije prostora, saj je zasedel prostor za eno posteljo, namesto dveh ali celo treh. Danes pa niso priljubljeni samo iz tega razloga, pač pa tudi zato, ker so uporabni, zaradi estetskih različic. Na voljo so tudi modeli z dodanimi predali in pisalnimi mizami, kotičkom za igro, stopnicami, toboganom, lestvijo, itd. Tako so kaj kmalu postali priljubljeni med starši in otroci in so danes med najpriljubljenejšimi otroškimi posteljami.

Dandanes niti ni nujno, da se uporabljajo zato, ker bi si dva otroka delila isto otroško sobo. Velikokrat se starši odločajo za nakup tudi, če je otrok edinec. In se tako pogradi uporabljajo tudi v druge namene, na primer, zgornji del kot prostor za spanje, spodnji del pa kot prostor za shranjevanje igrač in igro ali obratno. Glede na otrokov okus in potrebe, so možnosti različne in spremenljive.

Vsekakor pa so pogradi dobra odločitev v primeru, ko je v družini več sorojencev. Tako pograd za otroke izboljša interakcijo med njimi in se otroci zelo hitro in enostavno naučijo deliti prostor že od ranega otroštva.

V prvi vrsti, pred nakupom se morda vprašate, katerega izbrati. Svetujemo vam, da se odločite glede na lastnosti pograda in tudi potreb ter želja otrok. Kaj to pomeni? Kaj je potrebno upoštevati?

Tradicionalni pogradi so priljubljena vrsta predvsem med starši, saj so precej klasični, s stopnicami za vzpon, lesenim zaključkom in običajno brez poslikav. Gre za kos pohištva, ki bo v rabi dlje časa in bo služil še vrsto naslednjih let. Ne glede na morebitne nadaljnje spremembe kosov pohištva otroške sobe, se bo, zaradi svojega tradicionalnega videza vselej skladal s katerokoli drugo opremo. Tako lahko pograd za otroke zdrži več let, in tudi, ko otrok raste in se spreminja njegov okus, je ta idealna izbira. Pri tovrstnih pogradih so lahko že majhne spremembe, kot so blazine ali kakšna posebna dekoracija odličen način, da klasika preide v kreativen kos pohištva.

Potem so na voljo tudi pogradi za otroke, kateri nudijo še druge funkcionalne možnosti, kot je recimo prostor s pisalno mizo. Ta je uporaben predvsem za otroke, kateri obiskujejo šolo. Združujejo koristno s prijetnim, saj nudijo prostor za razvoj drugih dejavnosti v otroški sobi.

Vedno pa pri izbiri določenega modela upoštevajte nekatere previdnostne ukrepe. Sem sodijo ustrezna dimenzija (višina, širina), material in nazadnje tudi videz. Zaradi zagoatvljanja varnosti, je zelo pomembno upoštevati starost otroka.

Tip modela pograda, kateri nudi dodatni prostor za igro, je predvsem uporaben za predšolske otroke. Otroci jih imajo zelo radi in so zelo ustvarjalni ter z domišljijo, igrivi. Če mu je dodan tobogan, bo zagotovo ta odločitev otroka. Od gradov za princese do avtomobilov in traktorjev, na voljo so najrazličnejši. So zelo privlačni.

pogradi za starost otrok od 2 let naprej

Dodatni nasveti za varno uporabo pogradov

Ne glede na to, za katerega ste se odločili, zelo pomembno je, da upoštevate nekatere previdnostne ukrepe. Prvič, priporočljivo je, da so otroci, kateri pograd uporabljajo, starejši od 6 let. Starši morajo nujno govoriti z otroci in jim razložiti primerno in pravilno uporabo pograd. Vsekakor, ker se želite izogniti morebitnim neželenim nesrečam.

V kolikor je pograd za otroke namenjen mlajšim otrokom ali pa kadar vas skrbi njihova varnost, lahko vedno kupite model, kateri ima zaščitno ograjico in bo ta služila zagotavljanju večje varnosti uporabe. Ograjica bo preprečila padec otroka.

Pri nakupu bodite pozorni na višino sobe v kateri bo pograd in višino pograd. Zagotovo ne želite kupiti pograda in zgornjega ležišča ali prostora ne uporabljati, ker bi ta bil previsok. Torej, natančno je treba določiti, kako visok je lahko pograd. Med zgornjim ležiščem in stropom ter od spodnjega do zgornjega ležišča morajo otroci imeti vsaj 60 cm razmika, da se otrok ne udarja z glavo.

Pomembna lastnost je tudi, ali je pograd za otroke s stopnicami, lestvijo, toboganom, itd.

Vsekakor, pri odločitvi naj sodeluje tudi otrok in bo zanesljivo najbolje izrazil svoje želje. Kar pa seveda ne pomeni, da mu kupite vedno tisto česar si želi, čeprav morda zanj ni primerno. Poskrbite, da se bodo vsi dejavniki ujemali s potrebami in željami, kolikor se le da. Možnosti za nakup so resnično velike in tako ni bojazni, da ne bi našli ustrezen otroški pograd.

otroški pogradi so namenjeni mlajšim in starejšim otrokom.