Kateri avtosedež naj kupim?

V Sloveniji morajo biti dojenčki in otroci pravilno pripeti z uporabo ustreznega avtosedeža. Avtosedeži lahko preprečijo številne poškodbe ali celo smrt.

Učinkovitost avtosedežev je dokazana.Brez ustreznega avtosedeža je trikrat večja verjetnost, da se bo v prometni nesreči otrok resno poškodoval ali umrl.

Kateri avtosedež uporabiti?

Pri vsaki starosti svoj avtosedež. Kakovost in skladnost s standardi sta zelo pomembna, prav tako pa tudi varnostni ukrepi v zvezi z uporabo.Le tako lahko zagotovite varnost otrok, ko ste na cesti.

Upoštevati je treba omejitve teže in višine proizvajalca sedeža, ko je sedež obrnjen nazaj, ter enostavnost uporabe.

otroški avtosedeži za varnost vaših otrok

Pred nakupom sedeža je pomembno tudi, da preverite, kako namestiti avtosedež v osebno vozilo.

Iz varnostnih razlogov se priporoča, da otrok čim dlje sedi obrnjen proti zadnjemu delu vozila, kajti v primeru trka, ta položaj bolje ščiti otrokovo hrbtenico in možgane.

-         Nazaj obrnjen sedež

Dojenčki morajo biti v avtosedežu obrnjenem nazaj. Ta nudi najboljšo zaščito tako za glavo, vrat in hrbtenico v primeru nenadnega ustavljanja ali trka. Ko otrok preraste to vrsto sedeža, se uporablja večji, nazaj obrnjen sedež. Vse dokler je otrok v mejah teže in višine, ki jih določa proizvajalec, bo najvarnejši v sedežu, obrnjenem nazaj.

avtosedeži in dodatki

-         Naprej obrnjen sedež

Kadar otrok preraste nazaj obrnjen sedež in je star vsaj 2 leti, lahko preide na  naprej obrnjen sedež s 5-točkovnim pasom. Praviloma ga uporabljate vse dokler otrok ne tehta 18 kg, kar pomeni, da bo služil do 4., 5. ali celo 6. leta starosti. V kolikor ga preraste, bo potreboval večji sedež, zasnovan za višjega in težjega otroka.

-         Ojačevalnik sedeža

Ko je otrok star najmanj 4 leta, ima vsaj 18 kg  in preraste sedež, obrnjen naprej s 5-točkovnim pasom, bo morda pripravljen preklopiti na  dodatni sedež, pripet z varnostnim pasom. Otrok naj bo v otroškem sedežu, dokler se mu varnostni pas ne prilega, ko sedi neposredno v sedežu. Za večino otrok bo to med 9 in 12 leti.

-         Varnostni pas

Ko je otrok  visok vsaj 145 cm, bo morda pripravljen uporabljati  varnostni pas za  odrasle.

Nekateri sedeži se lahko uporabljajo za več kot eno stopnjo. Lahko se odločite za sedež, ki ga lahko usmerite nazaj, nato naprej. Morda vam bo bolj uporaben sedež, ki je lahko obrnjen naprej in kasneje postane dodatni sedež. Zelo priljubljen pa je sedež "3 v 1", ki je najprej obrnjen nazaj, nato naprej in na koncu postane še dodatni sedež.

Pomembno

V prvem mesecu življenja otroka je najbolje, da z novorojenčkom ne potujete več kot eno uro. Če se morate odpraviti na daljše potovanje, so priporočljivi pogosti počitki, saj novorojenčki imajo nizek tonus in hitro visijo v sedežu. To slabo vpliva na njihovo dihanje.

Vedno se prepričajte, da je avtosedež varno pritrjen in da se ne premika več kot 2,5 cm od strani do strani in od spredaj nazaj.

Večina proizvajalcev priporoča zamenjavo avtomobilskega sedeža tudi po manjši prometni nesreči.

Nakup in uporaba rabljenega sedeža se odsvetuje, sploh kadar ne poznate zgodovine sedeža, morda ni več varen.

Vsi avtosedeži imajo rok uporabnosti. Plastični in kovinski deli se sčasoma obrabijo.

Ni dovolj, da izberete pravi avtosedež, prav tako je pomembna tudi pravilna namestitev. Otroški avtosedeži morajo biti varno pritrjeni. Montaža s pomočjo pritrdilnih elementov “Isofix” je enostavna in varna. Vsak avtosedež pa ima navodila za namestitev, le strogo upoštevanje pomeni tudi zanesljivo in pravilno nameščen avtosedež.

Ne uporabljajte nobenih dodatkov, ki niso v prodaji skupaj z avtosedežem. Ker proizvajalec morda avtosedeža s takšnimi dodatki ni preizkusil, ni mogoče predvideti njihove interakcije z otrokom v primeru trka. V kolikor dodatek proizvaja isti proizvajalec in potrjuje njegovo združljivost s sedežem, ga lahko v skladu z navodili proizvajalca tudi uporabljate.

Vsakič, ko je otrok v sedežu, preverite, ali je tesno pripet. Ne glede na letni čas se prepričajte, da uporabite pravo tehniko.

avtosedezi do 145 cm višine

Ne hitite z obračanjem otroškega sedeža naprej ali preklopom na dodatni sedež. Dokler je otrokov sedež še primeren za njegovo težo in višino, je vaš malček tam varnejši.

Najvarnejše mesto za sedenje otroka, mlajšega od 13 let, je na zadnjem sedežu vozila.Če morate v izjemnih okoliščinah svojega otroka namestiti na sprednji sedež, morate najprej deaktivirati zračne blazine.

Pravilna uporaba avtosedeža je najučinkovitejši ukrep za zmanjšanje tveganja poškodb ali smrti v avtomobilu pri otrocih. Zato je pomembno zagotoviti, da je sedež pravilno nameščen, da je primeren za težo in velikost otroka in da je otrok pravilno pritrjen.