Zlasti novorojenčki in majhni otroci veliko spijo, tako podnevi kot ponoči. Kakovost otroškega spanca je odvisna od otroške posteljice, zato je pomembno, da je ta udobna.

Za otroke od rojstva do dveh ali treh let so primerne klasične fiksne postelje in tudi zibelke, velikosti nekje okrog 120 centimetrov. Zibelke so uporabne, saj so udobne in tudi, ko se otrok zbudi, ga nežno zazibamo, ni nam potrebno otroka dvigniti. Zibelke nam omogočajo, da lahko mehanizem zibanja tudi onemogočimo.

Zibelke

To je možnost za mlajše otroke, nekje do 6 mesecev starosti. Ta vam omogoča, da otroka zibate brez večjih naporov. Ker je zibka manjših dimenzij, se bo otrok v njej počutil varno in udobno. Praviloma tudi zibelke zagotavljajo možnost prilagajanja višine postelje in pri nekaterih je mogoče odstraniti eno stranico.

Po 6ih mesecih boste otroku morali kupiti novo, bolj prostorno posteljo.

zibelke za dojenčke po ugodni ceni

Klasična otroška postelja

Standardne dimenzije te postelje so 120 cm x 60 cm ali 140 cm x 70 cm.

Običajno so tovrstne otroške posteljice lesene, lahko so pobarvane v različne barve ali pa prelakirane z nestrupenim lakom.

Okrog vzmetnice je ograjica, katera otroka ščiti pred padcem. Takšne posteljice običajno omogočajo tudi, da se stranice odstranijo in lahko prilagajamo višino.

Je model, ki je klasičen in se tako poda v katerikoli prostor ali sobo.

otroške posteljice klasične in moderne

Otroške postelje z ograjico

Za majhne otroke se priporočajo otroške posteljice s stransko ograjico. To pa zato, da otrok ne pade iz postelje. Večina sodobnih otroških posteljic ima možnost nastavljive višine, kar pomeni, da lahko stranice spuščamo nižje ali dvignemo na višjo višino. Pri otrocih mlajših od 3 mesece, je predvsem staršem udobno in uporabno, če je stranica nižje in lahko otroka enostavno vzamemo iz postelje ven. Ko pa otrok raste, pa je treba stranico dvigniti, saj bo sprva začel ob njej klečati, kasneje pa se bo dvignil, kar lahko povzroči padec. Veliko staršev odstrani en del stranice in otroško posteljico postavi tik ob svojo.

otroške postelje najvišje kakovosti in kvalitete

Lastnosti otroških posteljic

Posteljice za otroke imajo lahko različne lastnosti.

-         Kakšno je dno posteljice? Namreč, otroška posteljica ima lahko trdno dno ali letveno dno.Posteljice z letvenim dnom omogočajo kroženje zraka, kar je prednost pred posteljicami s trdnim dnom. Nekatere celo omogočajo nastavitev dna, kar pomeni, da lahko dno dvignete, kar pomeni lažje dvigovanje otroka, ko pa otrok postaja bolj aktiven, pa dno spustite, da otrok ne pade iz postelje.

-         Iz katerega materiala je posteljica? Glede na to, da otroci preživijo veliko časa v postelji, je bolje izbirati med posteljami iz naravnega lesa, torej, iz materialov, ki so okolju prijazni. Tovrstne postelje so tudi bolj trpežne.

-         Ali ima možnost odstranitve stranic. Ta možnost je uporabna predvsem, kadar želimo otroško posteljico postaviti tik ob svojo.

-         Spreminjanje višine posteljice.

Dodatne možnosti in lastnosti

Otroško pohištvo je prikupno, majhno, otroku prilagojeno, a zelo uporabno. Predvsem posteljice za otroka so izredno pomemben kos otroške sobe. Imajo lahko tudi posebne lastnosti. Namreč, otroškim posteljam lahko dodamo kar nekaj dodatkov, zaradi katerih so še bolj na videz lepe in hkrati uporabne.

-         Nadstrešek. Ta ima predvsem dekorativno vlogo in ga običajno zasledimo pri zibelkah, čeprav je tudi na voljo veliko klasičnih otroških posteljic, katere imajo nadstrešek. Obstajajo različne modifikacije in glede na model lahko kupite tudi nosilec za baldahin.

-         Mreža proti komarjem. Mreža se kupi posebej in je predvsem uporabna, kadar otrok spi ob odprtem oknu.

-         Zaščitna pregrada. V primeru, da postelja nima sprednje stranice, lahko kupite univerzalno varnostno ograjico, katera zagotavlja varnost otroka. Takšne ograjice so uporabne tudi v primeru, ko otrok spi v postelji z nami in ogradimo lastno posteljo.

-         Komplet posteljnine. Na voljo so kompleti posteljnin različnih velikosti in motivov. Pri izbiri bodite pozorni predvsem na material posteljnine, zelo zaželene so iz bombaža, flanela, ipd.

-         Penast ali iz drugih materialov vložek / obroba. Namesti se po celotnem obodu postelje, vzdolž sten, otroku prepreči udarce in istočasno ustvarja prijetno vzdušje dodatnega udobja in videza.

-         Organizator za posteljico. Ta je obešen na hrbtni strani posteljice in omogoča shranjevanje raznih predmetov, katere želimo imeti vedno na dosegu rok.

-         Kokon ali gnezdo. Predvsem ta so zelo priljubljena in dokler se otrok ne navadi na spanje v posteljici, lahko kokon namestimo kar v otroško posteljico, otrok spi v njem, dokler ne doseže določene starosti ali velikosti.

-         Projektorji, vrtiljaki, glasbena pomirjajoča plišasta igrača. Vse to so pripomočki, ki so lahko močno v pomoč. Otroku pomagajo, da se umiri, lahko so opremljeni tudi z raznimi obeski / igračkami, s katerimi se otrok zamoti.

-         Varuška. V kolikor želite ostati mirni tudi kadar zapustite sobo otroka, je varuška odličen način, da kljub temu ostanete v stiku z otrokom.

Vse to so pripomočki za otroško posteljo in nemoteno ter prijetno spanje otroka, ki sicer niso nujni, so pa vsekakor priporočljivi in sodobnim staršem bistveno lajšajo življenje.

Pravila pri izbiri otroške postelje?

Pravzaprav, pravila ne obstajajo. Vodijo vas lahko osebni okusi in tudi pogoji. Vsekakor pa poskrbite, da bo izbrana otroška posteljica stabilna in varna. Preverite kakovost.

Torej, lahko bi rekli, da je praviloizbire, da je otroška posteljica stabilna, da otrok ne pade ven. Pomembno je tudi, da ni ostrih vogalov in izboklin, da posteljica ni hrapava in, da ni podobnih pomanjkljivosti, ki bi lahko poškodovale otroka. V sestavi barv in lakov ter lepil ne sme biti strupenih snovi.

Pravilna montaža

Zelo pomembno je, da je montaža otroške posteljice pravilna, zato je nujno, da upoštevate navodila proizvajalca ali prodajalca. Le tako lahko poskrbite, da bo posteljica ustrezno sestavljena in bo otroku nudila varen prostor za spanje in počitek.

Torej, preverite vse povezovalne elemente in samo strukturo, bodite pozorni, da so vsi pritrdilni deli zanesljivi.

Zaključek

Novorojenček si ne more sam izbrati postelje, zato je pomembno, da starše vodi predvsem udobje in kakovost. Ne glede na to, ali izbirajo zibelko, klasično otroško posteljo ali katero od drugih možnosti.

Glavni kos otroškega pohištva mora biti zanesljiv, udobje pa bo odvisno tudi od izbrane otroške vzmetnice.

Težko je reči, katera vrsta posteljice je boljša, vse je odvisno od preferenc staršev. Da ne bi obžalovali svoje izbire, pred nakupom posteljice upoštevajte, koliko prostora je zanjo na voljo v sobi, koliko časa otrok potrebuje prvo posteljo, ali se bo ta postavila tik ob vašo posteljo ali bo stala samostojno, je treba pogosto spremljati lokacijo posteljice?

Vsekakor je otroška posteljica zelo pomemben kos pohištva, še posebej za otroka mlajšega od 3 let, saj v njej preživi veliko časa. Zato mora biti izbira premišljena do najmanjših podrobnosti. Ne pozabite, da so glavni kriteriji udobje, varnost in funkcionalnost. Šele nato sledijo barva in dizajn.