Najpomembnejši parameter pri izbiri katerega koli otroškega pohištva je njegova varnost in zdravje otroka. Žal vsi proizvajalci pohištva tega merila ne upoštevajo pri oblikovanju in izdelavi različnega pohištva za otroško sobo. Otroške sobe so pa vsekakor zelo pomembne, saj otrok v njih preživi veliko večino dneva. In ne samo to, otroku predstavljajo varnost, prostor, kjer se zagotovo počutijo najbolje. Zato mora otroška soba biti popolnoma prilagojena potrebam in tudi željam otroka.

otroške sobe za vsak okus

Seveda bomo za dojenčke in mlajše otroke izbirali pohištvo starši, ko pa otroci rastejo, pa se spreminjajo tudi njihove želje in tako jih prenašajo tudi v svoj lasten prostor. Zato je dobro, če lahko upoštevamo otrokove želje med izbiro njegove otroške sobe. Otroška soba tudi ni nekaj, kar bi tako zelo pogosto spreminjali in gre za nakup, kateri bo trajal vrsto let, zato je seveda dobro, da se takoj odločimo za takšno pohištvo, ki se bo skladalo tako s potrebami kakor z željami otroka.

Pri izdelavi postelje, mize ali katerega koli drugega pohištva v otroški sobi je treba uporabljati le okolju prijazne, antikancerogene in antialergijske materiale. Zato je dobro, da pred nakupom preverite te lastnosti in se prepričate o ustreznosti ter kakovosti materialov. Seveda je tudi logično, da bomo morda za kakovostnejše pohištvo odšteli nekoliko več. Kar pa seveda ne odtehta vrednosti, da je otroška soba kvalitetna in otroku nudi potrebno varnost ter udobje.

Sploh, v kolikor gre za mlajše otroke, je nujno potrebno upoštevati tudi, da je pohištvo brez ostrih vogalov. Zaobljeni robovi in ​​plastična obloga, nameščena na njih, bodo pomagali zmanjšati tveganje za poškodbe otroka med igro. Otroci so radovedni, nemirni in neustrašni ljudje. Pogosto dobijo idejo, da se povzpnejo na zgornje police in različne vrste polic. Najbolj nevarne so lahko police, ki imajo zrcalne ali steklene površine velikih velikosti. Otrok se zlahka poreže na koščke razbitega ogledala ali stekla, ko igračo ali žogo vrže nerodno ter pri tem predmet razbije.

Tudi pri montaži otroške sobe bodite pozorni na kakovost montaže vsakega posameznega elementa. Le ustrezna montaža, pravilna in po navodilih prodajalca ali proizvajalca, bo poskrbela, da bo otroška soba varno okolje za otroka. Različne okvare lahko privedejo do hitre okvare pohištva, zaradi česar se lahko vaš otrok poškoduje.

Poleg varnosti je treba upoštevati tudi številne druge vidike. Najpomembnejša merila za izbiro otroške sobe vključujejo:

  • skupne dimenzije celotnega kompleta;
  • enostavna uporaba vsakega posameznega elementa kompleta;
  • estetska privlačnost celotnega kompleta otroškega pohištva;
  • funkcionalnost otroške postelje ali katerega koli drugega kosa pohištva;
  • tematska usmerjenost kompleta otroškega pohištva;

Otroška soba in jajpomembnejša merila za izbiro.

Zelo zaželeno je tudi, da vaš otrok sodeluje pri izbiri ustreznega kompleta pohištva oziroma pri opremljanju otroške sobe. Kljub precej skromnim življenjskim izkušnjam je precej sposoben prispevati k ustvarjanju notranjosti otroške sobe. Njegova otroška soba bo morda vsebovala veliko njemu zanimivih in zabavnih dodatkov, zaradi katerih se bo počutil veliko bolje, katerih morda sami ne bi nikoli prej umestili v njegovo sobo.

Mnenje otroka je še posebej pomembno pri izbiri barvne sheme postelje, omare, komode in ostale opreme. Pravzaprav pri izbiri otroške sobe v celoti.

Pri nakupu pohištva za otroško sobo je pomembno, da se vodimo po številnih osnovnih merilih, ki določajo njegovo kakovost, zato, da bo otroška soba predstavljala varen prostor za otroka. Pomembno je, da otroške sobe ne zatrpamo s pohištvom, katerega otrok morda niti ne potrebuje. Otroška soba je navsezadnje pomemben kotiček namenjen predvsem igri in razvoju otroka, zato mora biti v njem dovolj prostora.