Otroška posteljica je zagotovo eden prvih nakupov za otroka, poleg vozička, previjalne mize, itd. S prihodom dojenčka se bodo mnogi starši obotavljali pri izbiri prve otroške posteljice.Otroške postelje imajo lahko številne značilnosti, zato je morda odločitev nekoliko težja. Zelo pomembno je, da posteljica ustreza standardom, ki nadzorujejo številne parametre, vključno s stabilnostjo, višino, razdaljo, togostjo dna, itd.

otroške posteljice za vsakega se najde nekaj

Različne vrste posteljic

Tukaj je nekaj idej, ki vam lahko pomagajo pri izbiri:

-         Zibelka

Ta se prilega v vse otroške sobe. Na voljo so različni modeli, tudi zibelke z lesenimi palicami in mrežaste ovalne oblike. Ta material je idealen za kroženje zraka. Funkcija zibanja je idealna za dojenčke, ki jih je treba zibati za spanje. Je torej majhna posteljica, ki zagotavlja veliko udobja in varnost za novorojenčke. Spanje v zibelki pomeni pomirjujoč in tolažilen prehod iz maminega trebuha, zaradi česar so zelo priljubljena izbira. Nekatere so opremljene tudi s kolesi in jih lahko enostavno premikate.

Tudi če se zdi uporaba zibelke kratkotrajna, je lahko ta vzrok mirnega spanja predvsem v privih mesecih otrokovega življenja.

otroške postelje avtomobili

-         Obposteljna posteljica

Posebej zasnovana za starše, ki čutijo potrebo po stiku z dojenčkom, medtem ko otrok spi. Namreč, ena od stranic posteljice je odsotna in tako omogoča, da se posteljica zatakne ob starševsko posteljo. Ta sistem je pomirjujoč tako za mamo kot za otroka, hkrati pa bo omogočilzelo enostavno dojenje. Običajno prvih nekaj tednov mamice ne spijo trdno, ta postelja vam pa omogoča, da vedno pogledate otroka, ne da bi vstali.

Tako kot za zibelko, velja tudi za tovrstno posteljico za otroka – otrok se bopočutil varneje, pomirjen z vašo prisotnostjo.

-         Prenosna posteljica

Za počitnice in potovanja je potovalna posteljica pameten spremljevalec. Zložljiva in lahka, namestite jo lahko kamor koli.Zahvaljujoč mrežastim stenam boste vedno videli otroka. Njena uporaba se priporoča le za potovanja, saj je vzmetnica pretanka, da bi lahko otrok vselej v njej spal.

-         Klasična otroška posteljica

Namestite jo lahko v otroško sobo ali v spalnico, kjer spite, tako da vam je otrok bližje. So praktične, uporabne in dokaj stabilne, odvisno od izbranega modela. Običajno so lesene in prebarvane z neškodljivimi barvami. Prilagojene so otrokovim potrebam.

Na vas je, da izberete, kakšno posteljico želite imeti. Nekateri starši resda raje spijo bližje svojemu novorojenčku, drugim pa ta ideja ne bo všeč. Izbira je vaša, saj je ključnega pomena predvsem zagotoviti čim boljši spanec dojenčku, pa tudi vam.

V nobenem primeru, ne pozabite preveriti kakovosti vzmetnice in izberite pravšen model. Po možnosti izberite vzmetnico iz pene, ki je antibakterijska, proti pršicam, hipoalergena.

Čeprav lahko posteljico uporabljate od prvega dne, ko pride otrok domov, se mnogi starši odločijo, da bodo novorojenčki nekaj mesecev spali z njimi ali pa vsaj v njihovi bližini. Na splošno se posteljice uporabljajo v povprečju 24 mesecev, odvisno od teže in višine otroka pa se lahko nekatere uporabljajo tudi do štirih ali petih let.Pravi čas za prehod iz posteljice v posteljo se razlikuje od otroka do otroka. En znak, da je vaš malček pripravljen na naslednji korak je, da se lahko iz posteljice izvleče z minimalnim naporom.

Tako z odraščanjem otroka, se spreminjajo tudi njegove potrebe in bo tako kaj kmalu potrebno otroško posteljico zamenjati za večjo. Kdaj bo otrok zapustil otroško posteljico, je odvisno od primera in otrokove avtonomije. Morda bo njegova naslednja postelja klasična otroška postelja, postelja primerna za dva ali več otrok, ali pa bo to pograd. Pogradi imajo nekaj prednosti, sploh kadar si otroško sobo delita dva ali več otrok. Pograd ima prednost pri prihranku prostora in boljši organizaciji otroške sobe. Obstajajo različne velikosti in različne lestve ali stopnice, tudi barve in barvne kombinacije.

Odločite se lahko tudi za nakup otroške sobe v kompletu. V tem primeru boste poleg postelje prejeli še omaro ali pohištvo za oblačila in druge dodatke, nekateri kompleti vključujejo tudi vrsto drugega pohištva za otroško sobo.

otroška postelja hiška po dostopnih cenah v trgovini mali vragci

Zaključek

Otroška soba ima svoje posebnosti. Običajno je skrbno pripravljena že pred prihodom otroka, katerega spola včasih ne vemo.

Nasvet: pustite domišljiji prosto pot za unikatno otroško sobo.Opremljajte po navdihu, izberite pa kakovostno otroško pohištvo, bodisi so to klasične ali druge otroške postelje. Tudi vam nitreba ostati v enobarvnih odtenkih, saj jih lahko kombinirate. Obstaja tudi veliko izvirnih stenskih nalepk za otroške sobe in tako lahko sami ustvarite čudovite vzorce.

Ni najboljše posteljice in ni najboljše otroške sobe, so le najprimernejše za vas in vašega otroka. Za pravilno izbiro je pomembno, da upoštevate vidike, ki bodo v celoti zadovoljili vaše potrebe in potrebe otroka.