Otroški avtosedeži so namensko izdelani sedeži za prevoz otrok.

Poglavitni namen je, da otroški avtosedeži zagotavljajo otroku med prevozom udobje in varnost. Obe lastnosti sta zagotovljeni z dolgim razvojem tako proizvodnje in izdelave, kot tudi nadzora prisotnosti varnostnih elementov ter ustreznosti varnostnim predpisom. Danes se otroški avtosedeži, ki ne zagotavljajo varnosti ne morejo kupit, saj jih na policah ni.

Zakonodaja namreč prepoveduje prodajo sedežev, ki ne ustrezajo varnostnim predpisom. Varnostni predpisom sedeži ustrezajo takrat, ko opravijo ustrezna testiranja, na njih pa dokažejo, da ustrezajo predpisanim standardom, ki veljajo za brez izjeme vse sedeže, katere se prodaja na naših prodajnih policah. Varnost in udobnost je na ta način zagotovljena celotni ponudbi,  otroški avtosedeži pa bodo svoje varnostne lastnosti zagotavljali le takrat, ko bodo pravilno izbrani.

Varnostne lastnosti so prilagojene otrokovi starosti, teži in velikosti. Proizvajalci temu primerno sedeže razvrščajo v z zakonom predpisane skupine, ki se ločijo po točno določenih karakteristikah. Izvedba te zahteve je narejena na podlagi statistike, ki govori o tem kakšne karakteristike ima največja populacija otrok v določenih starostnih obdobjih. Tako so otroški avtosedeži prilagojeni kar se da največji populaciji otrok. V primeru, da otrok presega standardne karakteristike, je potrebno biti pri nakupu posebno previdni. Starši sami bodo, kdaj otrok po teži ali velikosti ni primerljiv z vrstniki, najbolje vedeli ter temu primerno prilagodili nakup.

Otrok mora v sedežu predvsem dobro sedeti, sedenje ga ne sme ovirati, hkrati pa ne sme biti preveč ohlapen. Prilagoditve otrokovim individualnim zahtevam proizvajalci nudijo na več različnih načinov, pomembno je, da ob nakupu prodajalcu povemo, da jih potrebujemo. Tako bo prodajalec iz svojih izkušenj vedel, katere prilagoditve so otroku, ki sedi v sedežu primerne in ustrezne.

Poleg same pravilne namestitve, morajo otroku ustrezati druge pomembne lastnosti, ki pomenijo varnostno ustreznost. Predvsem sta pomembna podpora glave in nog, ter pravilna uporaba varnostnega pasu. Glava in noge so med večjimi pojemki posebej izpostavljene, zato je ustrezna podpora ključnega pomena za otrokovo varnost. V primeru, da na določenem sedežu otrokovi glavi in nogam ni nudena dovolj dobra podpora je potrebno prodajalca opozoriti na pomanjkljivosti sedeža.

Večina proizvajalcev nudi dodatne prilagoditve. Varnostni pas je element, ki je simbol za varnost. Otroški avtosedeži so s tega vidika različni, predvsem pa je pomembno imeti občutek optimalnosti zatezne sile, s katero je otrok privezan.

Avtosedeži so obvezni del opreme vsakega vozila, ki v cestnem prometu prevaža otroka, za zagotavljanje varnosti, pa mora biti skrbno, odgovorno in premišljeno izbran.