Avtosedeži so sedalna mesta v vozilu, namenjena prevozu otrok v času udeležbe v cestnem prometu. Kdaj otrok preraste ta sedalna mesta je zapisano v zakonu, poleg zakona pa so najboljši pokazatelj, do kdaj mora naš otrok sedeti v avtosedežu njegove fizične lastnosti. Pokazatelji, do kdaj mora naš otrok sedeti v avtosedežu, so recimo njegova višina, predvsem predel vratu, ki mora imeti oporo v vzglavniku oziroma vrhnjem delu avtosedeža.

Bolj kot do kdaj mora biti otrok v avtosedežu je večna dilema njegov nakup. Izbira je velika, ljudi velikokrat prav zmedejo oglasi posameznih trgovin, ki obljubljajo najboljše. Ne glede na trgovino in ponudbo, je postopek preizkusa vedno enak. Otroka je treba posesti v avtosedež ter ugotoviti ustreznost glede velikosti, teže in starosti. Varnostni elementi, kot so varnostni pas in naslon za glavo mora biti prilagodljiv ter ustrezen. Pomembnost izbrire med avtosedeži na osnovi varnostnih elementov je predvsem z vidika zagotavljanja. Opora glave mora v celoti zaščiti otroka pred nenadnimi pojemki in njegovimi posledicami. V primeru, da glava otroka ne najde ustrezne opore v vrhnjem delu avtosedeža, velja poiskati ali večjo skupino ali konkurenčni model, ki je otroku ustreznejši. Varnostni pas mora biti za uporabo enostaven, predvsem je pomembna pravilna uporaba zatezne sile, v smislu njenega nadzora. Pomembnost varnostnega pasu se kaže skozi ugotovljene neprecenljive vloge v zagotavljanju varnosti. Seveda mora biti varnostni pas primerno uporabljen, predvsem zatezna sila s katero je otrok privezan mora biti optimalna : torej ne preohlapna, ne pretesna. V pomoč pri pravilni uporabi zatezne sile so nam pripomočki vgrajeni v sedež oziroma varnostni pas ali pa preprosti testi. Za kateri preizkus se bomo odločili je odvisno od nas, predvsem naših pozitivnih izkušenj.

Današnji avtosedeži so izboljšane različice njihovih starejših predhodnikov. Njihov razvoj niso pomenile le razvojne faze in aktivnost razvojnega oddelka. Osnovo, kateri avtosedeži dolgujejo svoj nastanek je ugotovitev, da otroci v vozilu potrebujejo enakovredno varno mesto, kot to velja za odrasle osebe. Tako so avtosedeži nastali kot pomanjšana različica sedežev za odrasle osebe. Posnemali so jih v vseh varnostnih in drugih lastnostih. Naslednji korak je bila njihova uveljavitev. Z obvezno uporabo se je njihovo število povečalo, s tem so razvojni oddelki tovarn dobili razvojni potencial, starši in drugi uporabniki so bili deležni vedno novih izkušenj in koristnih spoznanj, razne organizacije, ki imajo za cilj izboljšanje varnosti v cestnem prometu so z odgovornim nadziranjem, preizkusi, osveščanji pripomogli k tako spodbujanju novih odkritji ter krepitvi razvojnega potenciala, kot pravilni uporabi v vozilih.