Včasih nismo najbolj pozorni na stvari, ki se nam zdijo samoumevne, pa vendar to niso. Pri kupovanju otroškega sedeža je treba tako biti pozoren tudi na malenkosti, oziroma stvari, ki se nam ne zdijo tako pomembne.

Med te stvari spada samo pripenjanje. Vsi avtosedeži, ki imajo vgrajen sistem ISOFIX, se lahko pripnejo tudi z varnostnimi pasovi. Če imate na primer dva avtomobila, enega z vgrajenim sistemom ISOFIX in drugega brez tega, boste lahko ta sedež uporabljali v obeh. Med drobne stvari spadajo tudi blazinice za rame, ki imajo velik pomen, saj v primeru nenadnega zaviranja preprečijo, da bi se pasovi zarezali otroku v rame. Iz tega razloga je pomembno, da jih ob zapenjanju vedno namestite na pravo mesto. Poleg blazinic za rame je pomembno tudi samo oblazinjenje, ki se med avtosedeži različnih cenovnih razredov zelo razlikuje. Vidimo lahko, da se oblazinjenje razlikuje v materialih, debelini oblazinjenja, pa tudi sami zračnosti. Šele oblazinjenje določi udobnost sedeža in igra največjo vlogo pri počutju otroka. Tako mora biti dokaj debelo, zračno, saj se bo le tako otrok dobro počutil. Avtosedež je dobro tudi dodatno prekriti s prevlekami, ki omogočajo dodatno kroženje zraka in še bolje vplivajo na otrokovo počutje.

Pomembno vlogo pri izbiri sedeža naj odigra tudi naklon hrbtišča. Avtosedeži imajo načeloma nastavljiv naklon, ki ga moramo prilagoditi otroku. Pomembno je tudi, da so avtosedeži bočno ojačani, kar pomaga pri varnosti v primeru bočnega trka. Dobro je premisliti tudi o velikosti avtosedeža, še posebej, če imate več otrok in morate v avto namestiti več sedežev. Ugotovite lahko, da za vse ne bo dovolj prostora, še posebej, če imate sedeže z dobro bočno ojačitvijo, zato je treba paziti, da je za vse sedeže in njihovo pravilno nameščanje ter zapenjanje dovolj prostora.

Še nekaj drobnih opomnikov – pomembno je, da uporabljate le sedež, ki je primeren za starost, težo in velikost vašega otroka. Upoštevajte pravila proizvajalca, saj bo le tako dobro poskrbljeno za varnost vašega otroka. Vedno uporabljajte varnostne pasove! Če jih ne uporabljate, niste za varnost otroka naredili ničesar. Avtosedež lahko namestite na sopotnikov sedež samo v primeru, da lahko izklopite varnostne zračne blazine, v nasprotnem primeru lahko otroka v primeru trka smrtno poškodujejo. Najpogostejši vzroki nezgod so navadno nepravilno privezan otrok v sedežu, nepravilna namestitev samega sedeža, uporaba sedeža, ki ni primeren za otrokovo starost, višino ali težo ali zastarelega sedeža oziroma sedeža, ki ni uspešno prestal testov varnosti.