V kolikor kupujete prvič otroški avtosedež, ste morda naleteli na mnogo vprašanj in ovir. Niti pomislili niste, da bodo avtosedeži tako zelo različni? Da bodo pred vami otroški avtosedeži tako različnih cenovnih razredov. In se poraja vprašanje, katerega izbrati? Zagotovo.

otroški avtosedeži za vsak okus

Ker se zavedate pomembnosti sedeža za otroka, seveda želite kupiti najboljše. Želite kupiti avtosedež, ki bo ponudil največ udobja in varnosti vašemu otroku. Podajamo vam nekaj namigov, na kaj se osredotočiti oziroma kaj upoštevati pri nakupu otroških sedežev.

- Za vsako težo in starostno skupino otrok imajo avtosedeži svoje velikosti, oblike in načine pritrditve.

- Trajanje potovanja z dojenčkom. Za daljša potovanja imajo otroški avtosedeži posebne možnosti, ki spreminjajo naklon naslonjala, tako da je otroku na daljših potovanjih udobno.

- Model avtomobila. Vsi avtomobili nimajo možnosti pritrditve otroških avtosedežev s sistemom Isofix.

- Blazinice za pasove – morajo biti udobne.

- Širina in gostota tesnila pod ključavnico zaponke.Poskrbeti je treba, da zaponka ne bo tiščala otrokovega trebuščka.

- Mobilnost otroških avtosedežev.

- Rezultati študije za ugotavljanje varnosti otroških avtomobilskih sedežev ali ocene avtosedežev.

Če še vedno niste prepričani, kateri avtosedeži pridejo v poštev za vaše potrebe oziroma potrebe vašega otroka, se pogovorite s prodajnim pomočnikom v trgovini, ki prodaja otroške avtomobilske sedeže. To je včasih lahko zelo koristno, če je oseba res strokovnjak za varnost otrok in poznavanje avtomobilskih sedežev. 

avtosedeži z dobrimi adac testi

Vsi otroški avtosedeži, ki se prodajajo pri nas morajo imeti certifikat o skladnosti s standardi Ekonomske komisije Združenih narodov za Evropo (ECE) ali Mednarodne organizacije za standardizacijo (ISO). Kar pa ne pomeni, da vsi nudijo enake možnosti. Namreč, od proizvajalca do proizvajalca se razlikujejo. Od tu tudi vse te cenovne razlike. Razlika je tudi v uporabljenih materialih, morda tudi v kakšnih posebnih in dodanih funkcijah. Vsekakor pa je pred nakupom nujno preveriti, glede na to, da so avtosedeži nakup, ki svojo nalogo opravljajo lep čas in imajo zelo pomembno nalogo. Nujno je, da so otroški avtosedeži kakovostni in otroku nudijo visok nivo varnosti, tudi udobje in ugodje med vožnjo.

Vsak voznik je dolžan skrbeti za varnost svojih potnikov, njegova odgovornost se poveča, če je v avtu otrok. Zato so otroški avtosedeži nujni, le ti lahko zagotovijo varnost otroka med potovanjem. Zato je vprašanje izbire otroškega avtosedeža izjemno pomembno. Paleta otroških avtosedežev je zelo velika, zato morate ugotoviti, kakšne zahteve imate in kako izbrati pravega. Začnimo s tem, da so vsi avtosedeži razdeljeni v več skupin, ki upoštevajo starost otroka, njegovo višino in telesno težo.Kljub razdelitvi na skupine proizvajalci pogosto združujejo več skupin med seboj, zato lahko kupite univerzalni avtomobilski sedež. Seveda je to priročno, ni vam treba menjati stola, če je otrok odrasel.

avto sedeži različnig blagovnih znamk

Pri nakupu avtosedeža se seznanite s sistemom pritrditve. 

Torej, bodite pozorni tudi na lastnosti, ki lahko vplivajo na varnost in udobje.

Ne prezrite tudi pomembnega podatka in sicer namestitev in delovanje stola.

Kakšna je cena?

Kolikšna je teža sedeža in kateri material oblazinjenja stola ali prevleke je.

Vse to so pomembna merila, po katerih se odločamo, kateri avtosedeži pridejo v poštev za nakup. Ko imamo selekcijo, bomo zagotovo lažje se odločili, kateri otroški avtosedeži so za nas najprimernejši.